Ένα χωριό μέσα στις ελιές, ένα χωριό με σημαντικό ιστορικό παρελθόν, με ακόμη πιο αξιόλογο παρόν και με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.
Σε άλλους είναι γνωστό με τη παλιότερη ονομασία του, ως Μαλαπάσι και άλλοι το ξέρουν με το όνομα Ελαιώνας. Το σημαντικό είναι ότι απ' το μακρινό παρελθόν έως και το σύγχρονο παρόν έχει να επιδείξει μια σημαντική ιστορική πορεία.
Το χωριό του Μαλάμ-Πασά...
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ιστορία του χωριού αρχίζει γύρω στα 1800 και αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι κατα τη διάρκεια της επανάστασης οι ντόπιοι είχαν υποστεί διωγμούς και ήταν κατατρεγμένοι απ' τους Τούρκους.Την παλιά του ονομασία ως Μαλαπάσι την έλαβε από το όνομα του Τούρκου Μαλάμ-Πασά που κατοικούσε στο χωριό ως την Επανάσταση.Μάλιστα σε χωράφια που βρίσκονται λίγο πιο έξω απ' το χωριό και τα οποία ως και σήμερα φέρουν την ονομασία "Τούρκου" λέγεται οτί υπήρχαν Τουρκικά στρατόπεδα.Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας κάποιοι κάτοικοι είχαν κρυφτεί σε μια περιοχή που λεγόταν Πηγαδούλια. Εκεί κατά την ίδια μαρτυρία μια μάνα αναγκάστηκε να πνίξει το μικρό παιδί της που έκλαιγε ζητώντας νερό για να προφυλάξει τους υπόλοιπους που κρύβονταν για να μη τους ανακαλύψουν οι Τούρκοι.
Αρχικά λέγεται ότι το χωριό ήταν χτισμένο πιο βόρεια απ' την σημερινή του θέση σε μια περιοχή που ονομάζεται Παλαιοχώρι.Αυτό επιβεβαιώθηκε από υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν εκεί αργότερα από φούρνους και άλλα κτίσματα.
Πρώτοι κάτοικοι του χωριού...
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί που έρχονταν με τα κοπάδια τους για να ξεχειμάσουν την περιοχή καθώς ήταν πλούσια σε βλάστηση.Έχτιζαν καλύβες και περνούσαν τον χειμώνα και στη συνέχεια επέστρεφαν στις ορεινές περιοχές από όπου είχαν κατέβει.Τέτοιες ήταν Λαμπεία, η Τριταία και άλλες.
Στα 1850 χτίζεται η εκκλησία του χωριού, η οποία δεσπόζει ως τις μέρες μας στην κεντρική πλατεία.Παλαιότερα στη θέση της υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα τη δεκαετία του 1880-1890 κατέβηκαν κάτοικοι από τη Βυτίνα και έφτιαξαν τον συνοικισμό που βρίσκεται δίπλα στον Ελαιώνα, τα Βυτινέικα.Το χωριό αν και αρχικά ανήκε στον δήμο Λετρίνων, μετά κάπου στα 1912 έγινε κοινότητα.
Δημοτικό σχολείο...
Γύρω στα 1900-1909 λειτούργησε το δημοτικό σχολείο.Λέγεται μάλιστα ότι οι κατοικοι του χωριού ψήφισαν φανερά Βενιζέλο γιατί τους είχε υποσχεθεί πως θα τους φτιάξει το σχολείο.
Δραστηριότητες Ελαιωνιτών στις μέρες μας...
Στις μέρες μας δραστηριοποιούνται στο χωριό τρείς σύλλογοι.Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "ΔΟΞΑ Ελαιώνα" , ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ελαιώνα "Ο Άγιος Τρύφωνας" ,που πραγματοποιεί αιμοδοσίες δύο φορές το χρόνο και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του οποίου κορυφαίο γεγονός είναι το ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών το οποίο γίνεται το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου με συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.Ο σύλλογος μας δε συμμετέχει σε αντίστοιχα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών όπου καλείται.
Από Εφημερίδα Πρώτη, 11/12/05, της Γεωργίας Γκέκα.
Μπράβο πολλή καλή προσπάθεια,συνεχίστε.Χαιρετίσματα σε όλους από Κέρκυρα. Ελπίζω στο μέλλον να περνώ περισσότερο χρόνο στο χωριό μου το οποίο μου λείπει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα Γιαννοπούλου
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κ αν ήμαστε σε ακριτικές περιοχές για τον Α ή Β λόγο,το χωριό μου λείπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλαπάσι και πάλι Μαλαπάσι
ΑπάντησηΔιαγραφή